Bahan - bahannya :
Halba sesudu besar
Lada hitam (dikisar)
Bawang putih 4ulas (dikisar)
Bawang besar 2 bijik (dikisar)
Serai 1-2 btg
Halia setengah inch (dikisar)
Belacan secubit besar ( dikisar)
Asam jawa 1 gengam kecil
Cili blend 1 mangkuk sederhana
1 ekor ayam tau separuh
Panas kan minyak dan bubuh kan serai dan biji halba
Bile da kekuningan.kite masuk kan bahan kisar kite pulak!!kacau dan kacau,,masa kacau tu tgk2 sikit kt tingkap kot2 ada yg memerhati..ye lah bau die harum , 1 taman bole bau..hahahaha
Masukan kan sesudu teh serbuk kunyit, dan kacau..
Bila da garing bahan tadi masukan pulak cili merah kite..haaaa masa ni jiran sblah pon dah bau asam pedas kita ni..Dah garing boleh lah perisakan dgn garam halus 2 1/2 sudu gula 1 1/2 sudu makan.pastu kacau2.. dah tu masuk kan ayam dan kacau sehingga separuh masak
Masukan pulak air asam..air asam tu korg bancuh smpai air tu jernih
Biarkan mendidih dan ayam empok..cuba korg tgk kat luar ntah2 da ade yg bwk pinggan nk makan kt uma korg..hahahahahha
Bile dh mengelegak ganas masukan daun kesum..ok time ni lg skali rasa ape yg x cukup leh tmbh .. kot x cukup masin ke manis ke tmbah dan kacau.. da layu daun kesum dah bole tutup api..
Asam pedas ayam mmg pekat sbb lemak ayam membantu memekatkan kuah yee..
Taaaadaaaaaaaa...siap dah asam pedas kesukaan ramai dari nusantara food..ni kak oshin yg masak tau!!!
SELAMAT MENCUBA SEMUA
.
0 Response to "RESEPI ASAM PEDAS AYAM NUSANTARA."
Post a Comment